Printmedia

Printmedia (2e en 3e graad)

Wil je graag creatief en praktisch aan de slag? Dan is Printmedia jouw richting! Samen bereiden we je voor om na jouw middelbare schoolcarrière in een drukkerij of in de sector van de prepress aan de slag te gaan!

Over deze richting

Er staan eerder weinig algemene vakken op het programma. Je leert voornamelijk door praktijkervaring in onze drukkerij op school en via stages. Je werkt zowel met traditionele grafische technieken als met de nieuwste digitale druktechnieken – steeds met aandacht voor veiligheid en milieubewustzijn. Interesse in het werken met computer en machines is in deze richting van belang.

Vertrekkend van een concrete opdracht zal je pagina’s uit de drukvoorbereiding verwerken tot de juiste drukvormen. Je leert werken met programma’s als Photoshop, Illustrator en InDesign – vaardigheden die een grote troef zijn wanneer je de arbeidsmarkt instapt.
Digitale bestanden leer je omzetten naar grafische film, waarmee je drukplaten klaarmaakt. Je drukt voornamelijk (alleen of in team) met de éénkleur- en (computergestuurde) tweekleurenoffsetvellenpers, maar oefent ook met de drukpersen, snij- en vouwmachines. Tot slot zie je ook hoe je het drukwerk kan afwerken, bijvoorbeeld met rillijn.

Na deze opleiding

Je kan je specialiseren via onze duale richting Operator Digitaal Drukken (zevende middelbaar), maar je kan ook meteen aan de slag in een drukkerij, de kartonnage sector of een grafisch bureau.

Onze digitale infobrochure

Voor alle info over deze richting en pijler