Grootkeuken en catering duaal

Werk jij graag in een grootkeuken en heb je oog voor orde, hygiëne en teamwork? Kies dan voor de opleiding grootkeuken en catering duaal! In deze opleiding leer je hoe je op grote schaal smaakvolle en gezonde maaltijden bereidt en verdeelt. Je leert onder andere gerechten voorbereiden, voedingsmiddelen verwerken, koken in bulk, buffetten en distributiesystemen opzetten, werken met allergieën en diëten én professioneel omgaan met hygiëne, veiligheid en kostenbeheer. Een stevige opleiding die je klaarstoomt voor een job in grootkeukens, ziekenhuizen, scholen of cateringbedrijven.

Over deze richting

In de opleiding grootkeuken en catering duaal leer je alles wat nodig is om aan de slag te gaan in een professionele grootkeukenomgeving.
Je ontdekt hoe je maaltijden produceert voor grote groepen, hoe je voedingsmiddelen efficiënt verwerkt en bewaart, hoe je met moderne grootkeukenapparatuur werkt en hoe je professioneel communiceert in teamverband. Ook leer je hoe je menu’s aanpast aan diëten of allergieën, hoe je bestelt, stockeert en de kosten onder controle houdt.
Daarnaast oefen je belangrijke vaardigheden zoals voedselveiligheid toepassen, reinigen en ontsmetten, maaltijden etiketteren, porties correct verdelen en klantgericht helpen aan buffetten of toonbanken.
We werken in kleine groepen en zetten sterk in op praktijk- en ervaringsgericht leren. Uniek aan onze school is dat we beschikken over een eigen didactisch restaurant, waar je samen met je klasgenoten wekelijks de keuken én zaal runt. In ons centrum krijg je wekelijks:

PAV 
(Project algemene vakken) – 6 uur 
Engels – 2 uur
Beroepsgerichte vorming – 7 uur

Naast je twee lesdagen ga je 23 uur per week aan de slag bij bijvoorbeeld een ziekenhuiskeuken of schoolrestaurant. Je krijgt hier al een leervergoeding voor. Wil je weten hoeveel dit bedraagt, neem dan zeker een kijkje op de website van steunpunt Duaal Leren.
Indien je nog niet veel werkervaring hebt, kan je ook starten met een stage van minimum 13 uur. De zoektocht naar een tewerkstelling of stageplaats doe je trouwens niet alleen. Onze trajectbegeleiders helpen je gedurende gans dit proces. 

De opleiding bereidt je voor op het behalen van de beroepskwalificatie grootkeukenhulpkok en het diploma secundair onderwijs OK3.
Na deze opleiding ben je meteen klaar om aan de slag te gaan in grootkeukens of cateringbedrijven, of je kiest voor een zevende specialisatiejaar om je verder te verdiepen of door te groeien binnen de horeca- of voedingssector.